GLAMPING IN BUITENPLAATS BEEKHUIZEN: 3 DAGEN WANDELPLEZIER IN DE VELUWE

Nederland ken ik eigenlijk niet zo goed ook al is het een buurland. Ik ben wel al enkele keren naar Amsterdam geweest en heb ook al Rotterdam en Eindhoven bezocht. En jaren geleden heb ik ook al eens een weekje op Texel verbleven. Maar ik wist echt niet dat het hart van het land zo mooi was. In het voorjaar trokken we drie dagen naar Nationaal Park Veluwezoom en verbleven er in een gezellige Pod in ‘glamping-only’ vakantiepark Buitenplaats Beekhuizen. Het werden enkele dagen genieten in het wildste stukje Nederland.

ECHT NIET VLAK

In de vroege namiddag komen we aan bij het vakantiepark en we voelen ons direct goed bij de setting. We worden vriendelijk onthaald en krijgen de nodige uitleg. Met de sleutel, houtblokken voor het vuur en een nachtlamp vertrekken we daarna naar onze Pod die op het einde van het park is gelegen. Het kleinschalige karakter van dit park zorgt er voor dat het er algemeen rustig aanvoelt. Bij de ingang van het park is er een gezellig restaurant dus koken hoef je eigenlijk niet te doen. Nadat we alles in de Pod hebben geïnstalleerd, besluiten we de omgeving al eens te verkennen. We trekken de wandelschoenen aan, verlaten het domein en kunnen eigenlijk direct kiezen tussen verschillende gemarkeerde wandelpaden. Er is keuze tussen kleurmarkeringen en cijfers op bordjes waarbij je zelf je wandeling kan samenstellen. Het valt direct op dat het in dit Nationaal Park niet vlak is zoals verwacht wordt van Nederland. Dit is echter typerend aan deze streek. De wandeling is heel aangenaam. Wat stijgen en dalen, mooie bospaden en ook een passage langs een meer. Leuke kennismaking!

Na de deugddoende wandeling is het tijd voor wat rust aan onze Pod. Het vuur wordt aangestoken en we halen er enkele aperitiefhapjes en wijn bij om wat bij te praten. Na het avondmaal gaan we nog even in het donker wandelen vergezeld van de nachtlamp. We hopen om wat wild te zien want hier zitten edelherten, reeën en wilde zwijnen. Zonder succes echter al vind ik het wandelen in het donker in een bosrijk gebied wel altijd spannend, ook zonder het zien van wild.

Het hout zorgt voor een heel warm gevoel
Even het infoboekje van het park overlopen

WANDELING NAAR DE POSBANK

Voor de wandeling van onze tweede dag nemen we een plannetje mee met daarop de cijfers die naar eigen wens kunnen gecombineerd worden. We wandelen tot aan de Posbank, een heuvel met uitkijkpunt op 90 meter hoogte. Dit wordt beschouwd als één van de mooiste natuurplekken in Nederland en bij mooi weer kijk je tot aan Duitsland. In deze omgeving zie je overal heidevelden waarbij dit gebied in de zomer verandert in een paarse zee maar ook in de andere seizoenen is het er heel speciaal. De naam  is afkomstig van een monumentale stenen bank die er staat en in 1918 werd gebouwd. Dit gebeurde ter ere van het 25-jarige jubileum van G.A. Pos die toen de leidinggevende van de ANWB was. De bank vind ik eigenlijk helemaal niet mooi en ik denk er dan ook niet aan om een foto te nemen. Het is ook de naam voor het naastgelegen theehuis Het Paviljoen De Posbank. In de volksmond is de Posbank synoniem voor het heuvelachtige heidegebied rondom de bank en het theehuis. Na onze picknick wandelen we verder en kruisen we nog enkele mooie paarden. We kunnen ook nog even genieten van een drankje op het terras van het bezoekerscentrum Veluwezoom waar een gezellige drukte heerst. Het bezoekerscentrum is het start- en eindpunt van meerdere wandel- en fietsroutes. Inclusief ruiterpaden en een uitdagende MTB-route telt dit gebied ongeveer 350 kilometers aan paden.

In de loop van de namiddag komen we terug aan bij Buitenplaats Beekhuizen. We genieten nog wat na van de wandeling en gaan ’s avonds eten in restaurant Woodz waar een gezellige pop-up sfeer hangt. Na een nieuwe nacht in de Pod maken we op onze derde dag nog een korte wandeling alvorens terug huiswaarts te vertrekken. We vonden het een geslaagde driedaagse met de ontdekking van een natuurpareltje in Nederland. Ook het verblijf is heel goed meegevallen en zeker aan te raden voor koppels of gezinnen met zowel jongere als oudere kinderen. Wij zullen alvast nog eens terugkeren in de zomer om paarse heidevelden te zien.

PRAKTISCHE INFO

Het Nationaal Park Veluwezoom is een deel van het grote natuurgebied Veluwe en ligt in de provincie Gelderland. In 1930 werd dit het eerste nationaal park in Nederland. Hier kan je 5000 hectare aan ongerepte natuur vinden en typerend is het reliëf. Er zijn namelijk heel wat heuvels en je kan er wandelen, fietsen, mountainbiken of paardrijden. Wie in deze natuur wil logeren, kan dit perfect in Buitenplaats Beekhuizen. Je kan er verblijven in een Lodgetent, Pod of Forest Cabin. Wie de natuur eens wil verlaten, kan steden zoals Arnhem of Doesburg bezoeken. Hier kan je snel je verblijf boeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag gebruik maken van deze HTML tags en attributen: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>